Monday, December 31, 2018

Natural Beauty of Bangladesh বাংলাদেশের প্রাকৃতিক রুপ

Natural Beauty of Bangladesh শীতকালীন ফসলী মাঠ
Winter season agricultural fields


খেসারির (খেসারী কলই) ক্ষেত
Lathyrus sativus, also known as grass peablue sweet peachickling peachickling vetchIndian pea, white pea and white vetch,is a legume (family Fabaceae) commonly grown for human consumption and livestock feed in Asia and East Africa.
শীতের সবচেয়ে মজার খেসারী কলই শাক।খেতে খুব মজা ।

খেসারী ফুল


শীতের ফসল রোপিত ও রিক্ত মাঠ 


সরিষা ক্ষেত
Mustard plant is a plant species in the genera Brassica and Sinapis in the family BrassicaceaeMustard seed is used as a spice. Grinding and mixing the seeds with water, vinegar, or other liquids creates the yellow condiment known as prepared mustard. The seeds can also be pressed to make mustard oil, and the edible leaves can be eaten as mustard greens.
সরিষা (Mustard) Cruciferae গোত্রের  দ্বিবীজপত্রী উদ্ভিদ। এর বীজ থেকে সরিষার তেল তৈরি হয়। এর শাকও বাংলাদেশে জনপ্রিয়।সরিষা একবর্ষজীবী উদ্ভিদ। এই প্রজাতির উৎপত্তিস্থল এশিয়ায়। বাংলাদেশসহ দক্ষিণ এশিয়ার বিভিন্ন অঞ্চলে সরিষা  শীতকালীন শস্য (রবিশস্য) হিসাবে চাষ হয়।  মাঠে এর হলুদ ফুল খুবই আকর্ষণীয়। সরিষা মাঠে মৌমাছির চাষও বাংলাদেষে গুরুত্বপূর্ণ অর্থনৈতিক কর্মকাণ্ড।

মসুরি ক্ষেত

The lentil (Lens culinaris or Lens esculenta) is an edible legume. It is a bushy annual plant known for its lens-shaped seeds. In South Asian cuisine, split lentils (often with their hulls removed) are known as dal. Usually eaten with rice or rotis, the lentil is a dietary staple throughout regions of IndiaSri LankaPakistanBangladesh and Nepal


শীতের সূর্যাস্ত



নতুন ধান, পুরাতন ক্ষেত আর দিনের শেষ এক সাথে

2b 2a

No comments:

Post a Comment